Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

KAFKA FRAGMENTS

CAROLINE MELZER (soprano) / NURIT STARK (violin)

Componist: Gyorgy Kurtag

SACD   1 disc(s)  
Hedendaags / Contemporary

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Label: BIS
Barcode: 7318599921754

Caroline Melzer (soprano) & Nurit Stark (violin)

György Kurtág, een van de echt grote oude mannen in de muziekscene van vandaag, componeerde zijn Kafka-Fragmente in het midden van de jaren tachtig, en deze veertig zettingen van tekstfragmenten van Franz Kafka blijven een van zijn meest uitgevoerde werken. Hoewel de cyclus geen enkele narratieve draad bevat en geen coherent ‘verhaal’ vertelt, is het heel gewoon geworden om het in geënsceneerde versies te presenteren – misschien vanwege de hypnotiserende beelden die in de teksten, maar ook in de muziek naar voren komen. Veel van de bewegingen zijn extreem kort; in de huidige opname duren 11 van de bewegingen minder dan een halve minuut, en de kortste (Es zupfte mich jemand am Kleid / Iemand trok aan mijn kleren) duurt slechts 13 seconden. Om echter de verhelderende linernotes van musicoloog Philippe Albéra te citeren: “Binnen deze miniatuurruimtes wordt de expressiviteit – als door een proces van kristallisatie – tot het uiterste gedreven.” De door de componist verzamelde teksten zijn ontleend aan Kafka's brieven, agenda's en notitieboekjes; scherven die samen een mozaïek vormen, soms sardonisch, absurd, lyrisch of humoristisch. Kurtágs vermogen om een ??breed scala aan situaties en emoties over te brengen, transformeert elk fragment in een visioen van dromerige intensiteit, waar het echte surrealistisch wordt, en Albéra vindt een symbool van de geest van Kurtág's muziek in het 16e fragment, Kein Rückkehr, en Kafka's aforisme: 'Vanaf een bepaald punt is er geen weg meer terug. Dat is het punt om te bereiken.’ De vaak zeer virtuoze en veeleisende partituur wordt hier vertolkt door de sopraan Caroline Melzer en de violiste Nurit Stark, beide performers met een sterke toewijding aan hedendaagse muziek die samenwerkten met componisten als Aribert Reimann, Sofia Gubaidulina en Victor Suslin.

"Caroline Melzer and Nurit Stark yield nothing to previous performers in penetrating the depth and breadth of emotion that Kurtag conveys, and it helps that this is the best recorded version available, allowing their wide range of tone, colour and dynamics to be heard to full effect"
BBC Music Magazine - February 2016 *****
 
"The 40 separate fragments are divided into four groups…linked less by a definable concept than an intuitive sense of what constitutes unity within the author's bleak and fractured world-view. It is in this latter respect that Caroline Melzer and Nurit Stark make so gripping an impression - characterising the many fragmentary shards with an explosive intimacy…a likely first choice for those new to this enigmatic and intriguing work."
Gramophone Magazine - October 2015

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg