Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

CHAMBER MUSIC

ENSEMBLE KINARI

Componist: ELIODORO SOLLIMA

CD   1 disc(s)   04-06-2021
Kamermuziek / Chamber Music

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 10.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Maatschappij: Niet aangegeven
Label: Brilliant classics
Barcode: 5028421962870
Suffix - prefix: 96287
Taal: XX

Ensemble Kinari: Azusa Onishi (violin), Gianluca Pirisi (cello), Mizuho Ueyama (viola), Flavia Salemme (piano) & Giovanni Sollima (cello)

Eliodoro Sollima was een opmerkelijk Italiaans componist, leraar en pianist. Hij vervolmaakte zijn pianospel aan de Accademia Chigiana in Siena bij Guido Agosti en in Arezzo bij Arturo Benedetti Michelangeli, die hem uitkoos voor de eerste Italiaanse uitvoering van het Kamerconcert van Alban Berg in het Teatro Nuovo in Milaan in mei 1954. In 1965 richtte Sollima het Trio di Palermo op. Zijn persoonlijke stijl combineert eigentijdse harmonieën met aangrijpende en hartstochtelijke, bijna laat-romantische frasen. Hij is een persoonlijkheid, een musicus die één is met zijn land en de multi-etniciteit van de muzikale wortels die het biedt, en bovendien een vernieuwende geest die experimenteerde met alle muzikale stromingen van zijn tijd zonder zich ooit exclusief aan één ervan te verbinden. Deze nieuwe opname presenteert een selectie van Sollima's kamermuziek: een Sonate voor Violoncello, Tre Movimenti voor Pianotrio en een Quartetto voor Pianokwartet.

Het Kinari Ensemble (viool, cello, altviool, piano) en de cellist Giovanni Sollima, zoon van de componist en een van de meest vooraanstaande cellisten van zijn generatie, treden hier op.

Sollima, Eliodoro (1926-2000):
 Sonate für Violoncello und Klavier (1948)
 Studie für Violine und Klarinette (1961) (transkr. für Violine und Viola)
 3 Sätze für Klavier, Violine und Violoncello (1968)
 Evoluziona Nr. 5 (für Klavier und Violine) (1976)
 Aria für Klavier, Violine, Viola und 2 Violoncelli (1945)

"Het summiere cd-boekje is weinig mededeelzaam over Antonino Eliodoro Sollima (1926-2000). Over deze Siciliaanse toonvinder wil je meer weten, maar het blijft bij een paar algemeenheden die duidelijk maken dat Sollima de moderne muziek van zijn tijd absorbeerde in zijn eigen muziek. Ik zou daaraan willen toevoegen: met een mentaliteit die helemaal thuishoort in de laatromantiek. Dat is helemaal niet verkeerd, maar het karakteriseert wel het idioom waarin deze twintigste-eeuwse kamermuziek is gecomponeerd. Het Ensemble Kinari is een pianokwartet met drie strijkers, met als gevolg dat van Studi (1961) voor viool en klarinet een versie met altviool is gebruikt. Jammer is dat wel: de oorspronkelijke versie van dit onbekende werk had toch een kans kunnen krijgen. Maar er is ook (veel) goed nieuws, want de uitstekende musici van het Ensemble Kinari zetten zich met hart en ziel in voor het werk van de Siciliaan. Deze werken, cellosonate, pianotrio, pianokwartet en een paar losse stukken, beslaan de lange periode 1945-1995 en tonen een interessante ontwikkeling. Echt ‘eigentijds’ wordt het niet, maar er klinkt een krachtige energie en stuwing in deze muziek In het sluitstuk Aria uit 1945 speelt ook de zoon (de cellist Giovanni Sollima) mee."
Klassieke Zaken Magazin2 2-2021

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg