Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

SYMPHONIE NO. 4

Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks / Mariss Jansons

Componist: Bruckner

CD   1 disc(s)   03-04-2020
Classical / Various

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 18.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Symphonieorchester Des Bayerischen Rundfunks/Jansons
Maatschappij: Outhere
Label: BR-klassik
Barcode: 4035719001877
Suffix - prefix: 900187
Taal: XX
Orkest: SYMPHONIEORCHESTER DES BAYERISCHEN RUNDFUNKS

Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Mariss Jansons

Op de grens tussen Hoge en Late Romantiek, waar de stijl van die tijd zou veranderen en uiteindelijk oplossen, riep Anton Bruckner met zijn Vierde Symfonie opnieuw de oorspronkelijkheid van de romantische geest op. Zelf gaf hij zijn werk de titel "Romantiek", die ook nu nog populair is; deze bijnaam komt in veel van zijn mededelingen voor. - Deze "romanticus" roept een ideale wereld op in heldere, ononderbroken kleuren; hij kijkt terug naar een ideaal verleden. De volkomen ontspannen, positieve stemming van de symfonie lijkt des te verbazingwekkender als men de ingewikkelde ontstaansgeschiedenis ervan in ogenschouw neemt: Bruckner verwierp de eerste versie uit 1874, een jaar van professionele nederlagen, na verschillende mislukte premièreplannen; in onverbloemde zelfkritiek noemde hij het "overladen" en "te onrustig". in 1878 begon hij vervolgens aan een ingrijpende herbewerking, waarbij onder meer een geheel nieuw derde deel - het Jacht Scherzo - ontstond. Ook de andere delen werden fundamenteel herzien, deels ingekort en verdicht; tot 1880 werkte Bruckner nog aan het laatste deel, dat steeds meer de functie kreeg van een bekronende finale die de laatste tegenstellingen binnen de symfonische structuur van het werk oploste.

Deze versie van de Vierde Symfonie uit 1878/1880, waarop deze opname is gebaseerd, beleefde haar première in Wenen op 20 februari 1881, uitgevoerd door de Wiener Philharmoniker onder leiding van Hans Richter, een Wagner-trouweling. De uitvoering was een ware triomf en bracht een beslissende verandering teweeg in de receptie van Bruckners werk: De "Romantiek" betekende zijn doorbraak, nadat zijn symfonische productie tot dan toe overwegend was afgewezen. Het succes is de Vierde tot op heden trouw gebleven - samen met de Zevende is het onbetwist een van Bruckners meest uitgevoerde werken. De ononderbroken populariteit ervan onderstreept het tijdloze begrip van Bruckners werk: dat diep menselijke verlangen naar het romantische, dat ook nu nog niemand onberoerd laat.

Mariss Jansons, dirigent van het Beierse Radio Symfonie Orkest, interpreteerde zijn ideaal van de "Romantiek" tijdens concerten eind november 2008 in de Philharmonie in de Gasteig in München. De live-opname van dat concertevenement is nu op CD uitgebracht door BR Klassik: de voorbeeldige interpretatie van een van de meest essentiële composities van het symfonische repertoire van de late Romantiek.

Bruckner:
 Symphony No. 4 in Eb Major 'Romantic'

"Bruckner’s hunting horns herald an atmospheric and perfectly paced live performance from the late Mariss Jansons and his Bavarian forces. Highly recommended."
BBC Music Magazine - July 2020 *****

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg