Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

GIOSQUINO: JOSQUIN DESPREZ IN ITALIA (DIGI)

ENSEMBLE ODHECATON / PAOLO DA COL / THE Gesualdo SIX

CD   1 disc(s)   03-09-2021
Vocaal / Koren

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: .. Desprez In Italia
Maatschappij: Outhere
Label: Arcana
Barcode: 3760195734896
Suffix - prefix: 489 A

Odhecaton, The Gesualdo Six, La Pifarescha, La Reverdie, Paolo Da Col

In de 16e eeuw circuleerde in Italië de leus "i galli cantano" (de hanen zingen). Dit zinspeelde op de suprematie van de "transalpijnse" Frans-Vlaamse musici die naar het schiereiland werden geroepen om prinsen en prelaten te onderrichten in de compositie- en uitvoeringstechnieken van de vocale polyfonie. Josquin Desprez, "Giosquino" voor de Italianen, was de emblematische figuur: behalve in Frankrijk was hij in dienst van kardinaal Ascanio Sforza in zowel Milaan als Rome (1484, 1498) en was hij actief in de pauselijke kapel (1489-1495) evenals in de kapel van Este (1503-1504).

Ter gelegenheid van de 500e verjaardag van de dood van de componist (1521) wil het Odhecaton-ensemble de Italiaanse reisroute van Josquin reconstrueren met de "Missa Hercules dux Ferrariae", opgedragen aan Ercole I d'Este, hertog van Ferrara, en een selectie van motetten in opdracht van Italiaanse mecenassen. In de bijdragen van "The Gesualdo Six" in de meer plechtige stukken brengt het vocaal ensemble het aantal zangers op 22 - een aantal dat dicht in de buurt komt van de krachten van de kapellen in Rome en Ferrara en dat nieuwe sonische ideeën van polyfonie in de 15e en vroege 16e eeuw mogelijk maakt.

Josquin:
 Fortuna d'un gran tempo
 Huc Me Sydereo
 Inviolata, Integra Et Casta Es
 La Bernardina
 Missa Hercules dux Ferrariae
 Praeter rerum seriem
 Salve Regina
 Tu solus qui facis mirabilia
 Virgo prudentissima

"Lacking the brightness of trebles or sopranos, the vocal sound is warm, dark, plangent – compared with the glassy textures of The Tallis Scholars (who’ve recently recorded Josquin’s complete works), this is a velvet shroud. Col’s expressive direction of the Hercules Mass and the choir’s sable colours underscore the sense of pious sobriety that pervades this monumental work."
BBC Music Magazine - November 2021 *****

Luister Magazine 760 - LUISTER TIEN

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg