Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

CLARINET QUINTET / CONCERTINO FOR CLARINET

JORG WIDMANN / KOZHUKHIN / IRISH CHAMBER ORCHESTRA

Componist: Weber

CD   1 disc(s)   04-09-2020
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Irish Chamber Orchestra/Jord Widmann/Denis Kozhukin
Maatschappij: Outhere
Label: Alpha
Barcode: 3760014196379
Suffix - prefix: 637 ALPHA
Taal: XX
Solist(en): JORD WIDMANN/DENIS KOZHUKIN
Orkest: IRISH CHAMBER ORCHESTRA

Jörg Widmann (clarinet), Denis Kozhukin (piano) & Irish Chamber Orchestra

Klarinet Romantiek

Klarinettist en componist Jörg Widmann draagt zijn eerste release op ALPHA CLASSICS op aan Carl Maria von Weber, de componist die als geen ander staat voor de romantische opera in Duitsland, maar die ook enkele van de mooiste werken voor de klarinet uit deze tijd heeft nagelaten. Met het Irish Chamber Orchestra, waarvan hij chef-dirigent is, brengt hij een orkestversie van het populaire Klarinetkwintet op. 34 en het Concertino op. 26. Hij treedt ook op met pianist Denis Kozhukhin in het Grand Duo op. 48. Tenslotte demonstreert hij zijn bekwaamheid als dirigent in de grandioze Freischütz Ouverture.

Weber:
 Clarinet Quintet in B flat major, Op. 34, J182
 Der Freischütz Overture
 Grand Duo Concertant for clarinet and piano, Op. 48

"Deze cd vormt in de woorden van Jörg Widmann ‘een vurig pleidooi voor een componist wiens virtuositeit nooit leeg maar altijd bezield en met drastische dramatiek geladen is’. Volgens de klarinettist hebben vooral de langzame delen een bedrieglijke diepte die nog altijd fascineert. Weber heeft de klarinet begrepen en geliefd als weinig andere componisten. Voor Widmann zijn de op deze cd verzamelde composities dan ook evenzovele liefdesverklaringen aan de klarinet. Daarmee heeft hij geen woord te veel gezegd getuige de overtuigingskracht waarmee hij ze speelt. Het is overduidelijk muziek naar zijn hart. De cd bevat niet een van Webers klarinetconcerten, wel het Concertino op. 26 en het Klarinetkwintet op. 34 (in de versie voor kamerorkest) met dat ongelooflijk mooie Adagio. Hierin en in de ouverture Der Freischütz dirigeert Widmann zelf het Irish Chamber Orchestra. In het geestige en hoogst originele Grand duo concertant voor klarinet en piano deelt hij het podium met Denis Kozhukhin. De twee wedijveren in bravoure en virtuositeit, maar stralen eenzelfde musiceerplezier uit. Ook in dit geval zet vooral het langzame deel de oren op steeltjes. Blijft de vraag hoe het toch komt dat Weber nog altijd enigszins ondergewaardeerd is."
Klassieke Zaken Magazine 5-2020

"Jörg Widmann makes an impassioned plea in the CD booklet on behalf of Weber and the highly charged drama of his music. It’s that dramatic tension which he conveys so vividly in these very personal performances which remind us that besides being a fine clarinettist Widmann is a brilliantly inventive composer."
BBC Music Magazine - November 2020 *****

 

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg