Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

CELLO CONCERTOS

NICOLAS ALTSTAEDT / DEUTSCHES SYMPHONIE-ORCHESTER BERLIN / MICHAEL NESTEROWICZ

Componist: Shostakovich / Weinberg

CD   1 disc(s)   01-01-2016
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Works By Lutoslawski/Weinberg/Shostakovich
Maatschappij: Outhere
Label: Channel classics
Barcode: 0723385381167
Suffix - prefix: 38116 CCS
Taal: XX

Nicolas Altstaedt (cello) & Deutsches Symfonie-Orchester Berlin, Michal Nesterowicz

Sinds hij in 2010 de Credit Suisse Young Artist Award ontving en het Schumann Concert uitvoerde met de Wiener Philharmoniker onder Gustavo Dudamel, heeft Nicholas Altstaedt gewerkt met een steeds groter aantal gerenommeerde orkesten en dirigenten. De jonge Duits-Franse cellist met Heidelbergse wortels - onlangs nog door de pers de "Duivelscellist" genoemd (drehpunktkultur.at) - heeft een breed repertoire dat zich niet beperkt tot nieuwe muziek in het bijzonder. Wereldpremières staan evenzeer op zijn agenda als samenwerkingen met Thomas Adès, Jörg Widmann, Matthias Pintscher of Fazil Say.

Hoewel uit de 20e eeuw, passen de drie componisten die Altstaedt op zijn eerste opname voor Channel Classics samenbrengt niet helemaal meer bij het label New Music. Samen met het Duits Symfonie Orkest speelt hij werken van Sjostakovitsj, Weinberg en Lutoslavski, verenigd door hun Sovjet-achtergrond.

Het Celloconcert nr. 1 van Dmitri Sjostakovitsj werd in 1959 geschreven voor zijn vriend Mstislav Rostropovitsj. Het bevat een van de langste solocadensen in de sololiteratuur en een finale die wordt omschreven als "de wil om te leven, een verovering in de strijd om het geluk".

Mieczyslaw Weinberg, die in 1939 voor de Duitsers naar de Sovjet-Unie vluchtte en lange tijd verborgen bleef voor de westerse wereld, geniet momenteel een toenemende populariteit na zijn herontdekking. In de Sovjet-Unie ontmoette hij Sjostakovitsj, die hij als zijn leermeester beschouwde. Zijn celloconcert laat onder meer invloeden uit de klezmertraditie doorschijnen, waarmee hij het celloconcert zijn eigen touch geeft.

Witold Lutoslawski's muziek getuigt van een enorme vormelijke discipline. Als opgeleid wiskundige legde hij grote nadruk op de helderheid van vormen en contouren in zijn composities. In het Stalinistische Polen werd zijn Kleine Suite bejubeld en gevierd als een voorbeeldig model van realisme.

Lutoslawski:
 Little Suite (Mala suita)
 
Shostakovich:
 Cello Concerto No. 1 in E flat major, Op. 107
 
Weinberg:
 Cello Concerto in D Minor, Op. 43

"Nicolas Altstaedt has evidently taken the piece to his heart, and his playing is of a subtlety and command to match that of Claes Gunnarsson on Chandos…in the Shostakovich Concerto, too, there are many pages where Altstaedt needs fear no comparison, in a market full of first-rate accounts"
Gramophone Magazine - June 2016

"The Weinberg is wonderfully played by Nicolas Altstaedt, who brings tone both muscular and soft-grained to illuminate the work’s contrasting facets…this is a notably warm performance thanks to good rapport with the orchestra under Michal Nesterowicz."
BBC Music Magazine - Christmas 2016 ****

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg