Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

SYMHONY NO. 6

Musica Aeterna / Teodor Currentzis

Componist: Mahler

CD   1 disc(s)   25-10-2018
Classical / Various

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 16.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Maatschappij: Sony Music
Label: Sony classical
Barcode: 0190758229522
Suffix - prefix: 822952 19075
Taal: DE

MusicAeterna, Teodor Currentzis

"Teodor Currentzis is the hottest conductor right now," kopte de Berlijnse Tagesspiegel in de nazomer van 2017, nadat de Griek de Salzburger Festspiele stormenderhand had veroverd met Mozarts "La Clemenza di Tito". In 2018 was zijn cyclische uitvoering van de complete Beethoven-symfonieën een van de meest bejubelde en spraakmakende muzikale evenementen aan de Salzach. In september begint hij aan zijn nieuwe functie als hoofd van het SWR Symfonie Orkest in Stuttgart. En nu verschijnt Teodor Currentzis' eerste verkenning van Gustav Mahler op CD (en vinyl): de hoogst persoonlijke Zesde, virtuoos modern, precies tot in de kleinste motiefvertakkingen, door hem geënsceneerd vol Weense afgrondangst en met adembenemende helderheid gespeeld door zijn Ensemble MusicAeterna. De zuiver instrumentale, vierdelige Zesde wordt beschouwd als Mahlers donkerste symfonie, geschreven in 1904 en 1905, begeleid door een reeks persoonlijke noodlottige gebeurtenissen, die vooral het omvangrijke slotdeel een profetisch, eschatologisch karakter verlenen.

De Grieks-Russische dirigent Teodor Currentzis heeft al bewezen dat hij kan verrassen, vooral met zijn eigen MusicAeterna. In dat opzicht stelt hij met zijn opname van Mahlers Zesde symfonie totaal niet teleur. Currentzis valt meteen met de deur in huis, alsof hij het ‘Heftig aber markig’, dat Mahler aan het begin van het eerste deel vraagt, volledig serieus neemt. ‘Innemend, in hoge mate gekleurd en geen opname voor traditionalisten’, schreef The Guardian. En zo is het: een Mahler die de onbevangen toehoorder
meedogenloos bij de strot grijpt.

Mahler:

 Symphony No. 6 in A minor 'Tragic'

"Alban Berg noemde Gustav Mahlers Zesde symfonie ooit ‘de enige Zesde, ondanks Beethovens Pastorale’. Afgaande op de liner notes en vooral op de vertolking, moet Teodor Currentzis het helemaal met deze Oostenrijkse componist eens zijn. Currentzis noemt Mahlers symfonie met de drie beroemde hamerslagen aan het slot niet alleen ‘de eerste symfonie die werkelijk anticipeert op de catastrofes van de twintigste eeuw’, maar ook ‘het begin van de nieuwe muziek, van de moderne muziek’. Gelukkig laat de Grieks-Russische dirigent het niet bij woorden. Met zijn in 2004 opgerichte MusicAeterna speelt hij Mahlers Zesde symfonie als een ware noodzaak en levert hij een cd af die in elke maat de urgentie van Mahlers noten benadrukt. Ondertussen laat hij de soms haast naïeve gekte beter horen dan wie dan ook en weet hij lyriek, poëzie, woede en wanhoop op de juiste manieren in te zetten. Sommigen zullen de benadering van Currentzis te contrastrijk of zelfs over de top vinden, maar juist door deze benadering wordt deze ‘tragische symfonie’ inderdaad een ‘begin van de nieuwe muziek’. Een mooi eerbetoon aan een componist die nog steeds niet allerwegen erkend wordt als een van de eerste aanjagers van het twintigste-eeuwse modernisme."
Klassieke Zaken Magazine 6-2018

"There are passages here as phenomenal and white-hot as any I’ve heard in the Sixth Symphony: try the whiplash return to the hurly-burly after the high-pastures idyll at the centre of the first movement, or the build-ups to the first two hammer-blows as well as the welter of their aftermaths…The real drawback is the glassy patina over the sound."
BBC Music Magazine - January 2019 (Performance ****) / (Recording ***)


Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg