Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Johan Adam Faber: Missa Maria assumptia / Vivaldi: Oboe concerto

Terra Nova Collective / Weverbergh / Laurent

Componist: Johan Adam Faber / Vivaldi

CD   1 disc(s)   04-09-2017
Vocaal / Koren

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 16.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Music By Faber/Vivaldi
Maatschappij: Play it again Sam
Label: Etcetera records
Barcode: 8711801015972
Suffix - prefix: 1597 KTC

Terra Nova Collective, Benoit Laurent, Vlad Weverbergh

De "Missa Maria Assumpta" van Joannes Adamus Faber uit 1720 voor de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is waarschijnlijk een van de oudste composities waarin de klarinet, die net verder ontwikkeld was uit de chalumeau, gebruikt wordt.

Naast enkele duetten van anonieme meesters, gebruikte Vivaldi het nieuwe instrument in zijn oratorium "Juditha triumphans" (1716) en Caldara in zijn opera "Ifigenia in Aulide" (1718). Terwijl deze twee componisten de klarinet nog meer als een trompet gebruikten, gaat Faber een stap verder en laat hem in directe dialoog treden met de zangstemmen, een taak die tot dan toe was voorbehouden aan de hobo.

Waar Faber zijn inspiratie vandaan haalde, houdt musicologen vandaag de dag nog steeds bezig.

Faber, A:
 Missa Maria Assumpta

Vivaldi:
 Flute Concerto RV431

"De naam van de Duits-Vlaamse componist en priester Joannes Adamus Faber (ca. 1692-1759) zal weinigen wat zeggen. Er is slechts een handvol werken van hem bekend, en die worden zelden of nooit uitgevoerd. Toch is de Missa Maria Assumpta die hij in 1720 schreef niet alleen een bijzonderheid, maar ook een ware schoonheid. Het werk is bijzonder omdat het een van de eerste composities is waar de toen nog jonge klarinet een solistische rol in speelt. En de introductie van de klarinet in het Gratias agimus (track 8) klinkt ook nu nog als een complete verrassing. Dat heeft alles te maken met het feit dat Faber ondanks zijn bescheiden werkenlijst een heel goede componist blijkt. Hij vermengt de barokke Duitse stijl met de mediterrane schwung van Vivaldi, en het Vlaamse Terra Nova Collective begrijpt dat volledig. Dat maakt deze ‘wereldpremière’ op cd tot een ware ontdekking voor iedere barokliefhebber."
Klassieke Zaken Magazine 04/2017

"Terra Nova is a musical research collective with a particular interest in forgotten or abandoned repertoire and the period-instrument approach is spot- on, neither academically fussy nor blatantly modernised. An impeccable recording, too, with every voice neatly balanced and soloists not too artificially foregrounded."
Choir & Organ - March 2018 ****

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg