Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

FANTASIAS FOR VIOLA DA GAMBA (Hamburg, 1735)

PAOLO PANDOLFO

Componist: Telemann

CD   2 disc(s)   01-09-2017
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 29.50 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Paolo Pandolfo
Maatschappij: Outhere
Label: Glossa
Barcode: 8424562204171
Suffix - prefix: 920417 GCD
Taal: XX
Solist(en): PAOLO PANDOLFO
Instrument(en): VIOLA DA GAMBA

Paolo Pandolfo (viola da gamba)

Telemanns instrumentale muziek is van buitengewone kwaliteit. Vooral de veelzijdige, humoristische ideeën en zijn kleurrijke harmonieën onderscheiden de composities. Wanneer Paolo Pandolfo zich aan de forte sonates van Telemann waagt, kan men zich dus al een beeld vormen van wat er uit de bus zal komen: een gevarieerd, zeer muzikaal en historisch gefundeerd programma.

Met zijn nieuwe opname van Telemanns Fantasias zet Paolo Pandolfo de viola da gamba verder in richtingen die voorheen weinig werden gecharterd. Na zijn 'Kind of Satie'-release duikt Pandolfo in de vruchtbare instrumentale output van Georg Philipp Telemann; een componist die zo goed thuis was in de muzikale diversiteit van zijn tijd dat hij meer dan in staat was te schrijven voor instrumenten waarvan hij geen meester was. Dat was het geval toen Telemann verschillende sets Fantasia's voor solo-instrumenten schreef en inspeelde op de vraag vanuit de snelgroeiende amateurmarkt in Hamburg.

Van een van deze sets van 12 niet-begeleide Fantasias - voor de viola da gamba - was bekend dat deze rond 1735 was gecomponeerd, maar tot voor kort verloren was gegaan en nu verkennen hedendaagse spelers Telemanns benadering van een nieuw leven ingeblazen genre, maar op wat - tegen de jaren 1730 – werd een steeds meer achterhaald instrument. Van fugaal schrijven tot het galante idioom en verschillende weerspiegelingen van de Franse en Italiaanse stijlen, Telemann brengt veel variatie in deze typisch driedelige Fantasia's.

Paolo Pandolfo, die een scherpe noot aan het boekje toevoegt, neemt bovendien de 1728 D majeur Sonata op uit 'Der getreue Music-Meister', het enige andere werk voor de viola da gamba dat Telemann kent, terwijl Peter Wollny reflecteert op Telemanns compositorische ontwikkeling in zijn eigen essay.

Telemann:
 12 Fantasias for Viola da Gamba, TWV 40:26-37
 Sonata TWV 40:1 in D major for viola da gamba

"Georg Philipp Telemann was in zijn tijd de grote componist met de meeste fans. Pas later nam zijn goede vriend Johann Sebastian Bach de rol van memorabelste barokke componist over. Telemann was in zijn tijd de man die de populaire smaak koppelde aan gedegen kennis van het muzikale metier en daarom voor het volk beter in het gehoor lag dan Bach. Ook zijn twaalf fantasieën voor solo-viool laten zich beluisteren als een ‘lichtere’ variant van Bachs doorwrochte Sonates en Partita’s. Vooral als de briljante Italiaan Fabio Biondi er nog eens een dosis mediterrane passie aan toevoegt."
Aangenaam Klassiek 2016

"These seem to have been works for no mere amateur, and I am glad to say that in Paolo Pandolfo we have a gambist who is more than up to the task. He exploits every nuance of this music. He navigates the instrument’s full register with no apparent effort, moving between the traditional and modern sections with aplomb, while bringing out all the beauty and panache that Telemann has to offer in this music."
MusicWeb International 25th January 2018

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg