Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

A soprano's Schubertiade (2018)

Carolyn Sampson / Joseph Middleton

SACD   1 disc(s)  
Vocaal / Koren

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 15.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Label: BIS
Barcode: 7318599923437

Carolyn Sampson (soprano), Joseph Middleton (piano)

Schuberts empathie voor vrouwen is overal zichtbaar in zijn verzameling liederen, waaronder liederen voor, door, over en voor vrouwen. Dit recital, bedacht door Carolyn Sampson en Joseph Middleton, brengt ons elk van die mogelijkheden en meer.

De toneelschrijver Helmina von Chézy schreef de tekst aan de tedere Romanze, met de bedoeling het voor haar toneelstuk Rosamunde, Princess of Cyprus, waarop Schubert toneelmuziek componeerde. Een andere vrouwelijke auteur, Marianne von Willemer, schreef de twee Suleika-gedichten voor Goethe, die ze (onder zijn eigen naam) opnam in de bundel West-Eastern Divan. En niet minder dan zeven van de andere nummers op de cd worden ook geassocieerd met Goethe, en zijn personages Mignon (van Wilhelm Meisters Lehrjahre) en Gretchen (van Faust). Schubert was een tijdje bijna geobsedeerd door de mysterieuze en weifelende Mignon, en maakte verschillende zettingen van de gedichten die met haar werden geassocieerd. Minder enigma maar even ontroerend, Schuberts Gretchen zingt van ontwakend verlangen (Gretchen am Spinnrade) en betreurt haar komende schande (Gretchens Bitte).

Carolyn Sampson en Joseph Middleton hebben samengewerkt aan verschillende veelgeprezen projecten voor BIS, meest recentelijk met countertenor Iestyn Davies als hun metgezel. Hier sluiten ze hun Sopraan's Schubertiade af met drie zettingen van gedichten van Walter Scott, weliswaar in Duitse vertalingen. De drie 'Ellen Songs' zijn afkomstig uit de coupletroman The Lady of the Lake uit 1810, waarvan de laatste, 'Schubert's Ave Maria', een van de bekendste en meest geliefde composities van de componist is.

Schubert:
 Ave Maria, D839
 Blondel zu Marien, D626
 Der König in Thule, D367
 Gesange Aus 'wilhelm Meister' D877 (Goethe)
 Gretchen am Spinnrade, D118
 Gretchens Bitte D564 (Goethe)
 Jäger, ruhe von der Jagd (Ellens Gesang II), D838
 Kennst du das Land (Mignons Gesang), D321
 Raste Krieger, Krieg ist aus (Ellens Gesang I), D837
 Rosamunde, D797
 Rosamunde, D797: Romance 'Der Vollmond Strahlt auf Bergeshöh'n'
 Suleika I, D720
 Suleika II, D717
 Viola, D786 (Schober)

"Terwijl Franz Schubert een enorm begrip voor de vrouwelijke ziel tentoonspreidde, vormen zijn liederen toch vaak een mannenaangelegenheid. De Engelse sopraan Carolyn Sampson onderstreepte daarom met A Soprano’s Schubertiade samen met pianist Joseph Middleton de vrouwelijke kant van Schubert. En meteen bij het beroemde Gretchen am Spinnrade is het raak en is de betovering compleet. ‘Sampson geeft de liederen een meisjesachtige uitstraling’, vond een enthousiaste Volkskrant. En voor Limelight Magazine klonken zelfs de bekendste liederen ‘als nieuw’. Een verrassende Schubert-cd."
Klassieke Zaken Magazine

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg