Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

LE SEPTIESME LIVRE DE CHANSONS

ENSEMBLE CLEMENT JANEQUIN / DOMINIQUE VISSE

Componist: Josquin Desprez

CD   1 disc(s)   08-01-2021
Vocaal / Koren

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: .. Septiesme Livre De Chansons
Maatschappij: Outhere
Label: Ricercar
Barcode: 5400439004238
Suffix - prefix: 423 RIC
Orkest: ENSEMBLE CLEMENT JANEQUIN

Dominique Visse (countertenor) & Ensemble Clément Janequin

In 2021 viert de muziekwereld de 500e sterfdag van Josquin Desprez, een van de belangrijkste componisten van de renaissance. Zijn muziek begeleidt Dominique Visse en het Ensemble Clément Janequin al meer dan 40 jaar. Het was dan ook een bijzondere wens van de zangers om hun diepe gehechtheid aan Desprez' muziek tot uitdrukking te brengen met een opnameproject. Zij hebben liederen gekozen uit het Septiesme livre de chansons, in 1545 gepubliceerd door Tylman Susato, waarin de diversiteit van de compositiekunst van de grote Vlaming het duidelijkst naar voren komt. Twee lamenti over de dood van de meester door Nicolas Gombert en Hieronymus Vinders ronden het programma van deze perfecte CD af.

Despres:
 Allegez moy doulce plaisant brunette
 Cueur langoreulx
 Douleur me bat
 Du mien amant
 Je me complains de mon amy
 Petite Camusette a la mort mavez mis
 Plus nulz regretz
 Regretz sans fin il me fault endurer

Gombert:
 Musae Jovis ter maximi

Narvaez:
 Mille regretz (after Josquin)

"Al meer dan veertig jaar wijdt countertenor Dominique Visse zich met hetdoor hem opgerichte Ensemble Clément Jacquin aan de vocale muziek van de renaissance en in het bijzonder aan die van Josquin Desprez. Deze nieuwe cd bevat het grootste deel van het na de dood van Desprez uitgegeven zevende boek van chansons voor vijf of zes stemmen, aangevuld met twee latere hommages aan Desprez. Naast de voor de periode zo kenmerkende melancholische chansons is er ook ruimte voor volks, zelfs wat schunnig vermaak. Als rustpunten fungeren twee instrumentale transcripties van het beroemde Desprez-chanson Mille regretz, een voor klavecimbel en een voor luit. Overal is de lange ervaring met en liefde voor deze muziek van het ensemble hoorbaar. De pregnante stem van Visse zelf doet soms misschien wat afbreuk aan de homogeniteit van de klank van het vocale ensemble, maar je zou ook kunnen zeggen dat hij zorgt voor een beetje peper waardoor het klankbeeld extra levendig wordt. De cd besluit waardig met het verstilde Nymphes des bois, een klaagzang ter nagedachtenis aan de componist Johannes Ockeghem, waarin Desprez de werelden van de religieuze en wereldlijke muziek meesterlijk met elkaar verbindt. Magistrale muziek."
Klassieke Zaken Magazine 1-2021

"The Ensemble Clément Janequin have been issuing top-quality discs of 16th-century music for almost 40 years: even if the only member now left over from the original group is the countertenor Dominique Visse, there is a massive body of experience that goes into this."
Gramophone Magazine - July 2021

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg