Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

VATER UNSER: GERMAN SACRED Cantatas

PAULIN BUNDGEN / CLEMATIS

CD   1 disc(s)   11-06-2018
Vocaal / Koren

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 14.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Paulin Bundgen
Maatschappij: Outhere
Label: Ricercar
Barcode: 5400439003897
Suffix - prefix: 389 RIC
Taal: DE
Solist(en): PAULIN BUNDGEN

Ensemble Clematis, Paulin Bündgen

Het ontstaan van de Lutherse cantate in een notendop. Dat is wat Vater Unser samengevat illustreert met schitterende instrumentale muziek en vroege cantates voor hoge mannenstem. De Franse countertenor Paulin Bündgen maakt met ensemble Clematis ware juwelen van het werk van Georg Böhm en andere directe voorlopers van Bach.

This recording, whose title is here embodied in an instrumental version by Georg Böhm of the renowned chorale Vater unser, brings together sacred works and Lutheran cantatas for the alto voice. The concertante role allotted to the instruments is particularly important in these works and contributes to their deeply expressive character; these works were heavily influenced by Italian styles of the period. All of the instrumental works are closely linked to sacred music, the majority of them being constructed around chorale melodies.

anon.:
 Sonata a 6

Ahle, J R:
 Cum Maria diluculo

Bach, J C'ph:
 Ach, daß ich Wassers genug hätte

Bach, J M I:
 Auf, laßt uns den Herren loben

Böhm, G:
 Vater unser im Himmelreich, WK ii, 132

Eccard:
 Vater unser im Himmelreich

Fischer, J:
 Choral 'Herzlich tut mich verlangen'

Franck, J W:
 Weil Jesu, ich in meinem Sinn

Pohle:
 Herr, wenn ich nur dich habe

Schein:
 Sinfonia Vater unser

Schwemmer:
 Grabgesang

Theile:
 Was betrubst du dich meine Seele

Tunder:
 Salve mi Jesu
 Sinfonia da padem Domine a 7

"Ricercar gaat onvermoeibaar door met het exploreren van het bijzondere Duitse barokrepertoire. Nieuwste loot aan de stam is deze cd van de Franse countertenor Paulin Bündgen en het Belgische ensemble Clematis. We horen muziek van meestal nauwelijks bekende componisten die zich, in navolging van Schütz, sterk hebben laten beïnvloeden door de Italiaanse muziek. David Pohle en Johann Rudolph Ahle hebben zelfs nog bij Schütz gestudeerd. Maar net als Schütz zelf namen ook zijn leerlingen niet zomaar alles uit Italië over. Het grootste verschil zit in de rol die het instrumentale ensemble vervult. In Italië was die niet groot maar de Duitse componisten schreven voor bezettingen met twee viool- en twee altvioolpartijen, waardoor een rijke sonoriteit ontstaat. Het bekendste werk op deze cd is het lamento Ach, dass ich Wassers g’nug hätte van Bachs oudneef Johann Christoph – al veel door countertenors opgenomen – dat van Paulin Bündgen een geweldige uitvoering krijgt. Deze lyrische countertenor mengt prachtig met de instrumenten, een absolute voorwaarde bij deze muziek, en zijn tekstexpressie is optimaal. Zijn stem doet denken aan die van Philippe Jaroussky. Clematis laat de strijkerspartijen heerlijk stromen, ook in de instrumentale intermezzi. Wat een ongelofelijke muziek is dit!"
Klassieke Zaken Magazine 4-2018

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg