Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Piano concertos

Alexandre Tharaud / Orchestre National de France / Louis Langree

Componist: Ravel

CD   1 disc(s)   13-10-2023
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 15.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Orchestre National De France/Louis Langree
Maatschappij: Warner Music
Label: Erato
Barcode: 5054197660719
Suffix - prefix: 9766071 50541
Taal: XX

Alexandre Tharaud (piano) & Orchestre National de France, Louis Langrée

Vooral de muziek van Ravel ligt Alexandre Tharaud na aan het hart. Nu heeft hij, in samenwerking met het Orchestre National de France en dirigent Louis Langrée, beide pianoconcerten van de componist opgenomen, in combinatie met Noches en los jardines de España (Nachten in de tuinen van Spanje), het weelderige driedelige werk van Manuel de Falla. voor piano en orkest. Alle drie deze werken maken deel uit van het leven van Tharaud sinds hij een tiener was. Om zijn band met Ravel nog een stap verder te brengen, zal de Franse pianist in 2024 te zien zijn in een film gebaseerd op het leven van de componist, gebaseerd door regisseur Anne Fontaine, getiteld Boléro.

"Ravels Concerto in G majeur is fris en Mozartiaans in zijn kleuren, terwijl zijn Concerto voor de linkerhand wordt achtervolgd door donkere tinten en onderdrukte angsten", zegt Tharaud. Beide werken gingen in première in 1932: het Concerto in G van de grote Franse pianiste Marguerite Long, het Concerto for the Left Hand van Paul Wittgenstein, de Weense pianist die als soldaat zijn rechterarm had verloren in de Eerste Wereldoorlog.

“Beide concerten zijn geschreven tussen 1929 en 1931”, vervolgt Tharaud. “Kenmerkend voor Ravel zijn ze tegelijkertijd uniek en gelijk. Ze delen minutieus vakmanschap en jazzy accenten, en roepen allebei kleine automaten en oorlogsspoken op. Momenten van grote tederheid zullen worden gevolgd door een donderslag … en elk van hen eindigt met het snijden van een guillotine.” De twee concerten zijn briljant caleidoscopisch in hun instrumentatie en ritmes. “Ravel besteedde de grootste aandacht aan details in zijn schrijven voor de solist en voor elke orkestmusicus. Hij wilde dat we ons amuseerden.”

Ravels moeder was van Baskische afkomst en hij werd geboren aan de zuidwestkust van Frankrijk, vlakbij de grens met Spanje. Een aantal van zijn werken – bijvoorbeeld Boléro, de orkestrale Rapsodie espagnole en de komische opera L’Heure espagnole – verwijzen expliciet naar de Spaanse cultuur. Alexandre Tharaud wijst erop dat hij onder de Franse componisten geen geïsoleerd fenomeen was: “De indringende ritmes van de Spaanse muziek, de versiering en de dansgeest hebben de Franse muziek doordrongen van Marin Marais tot Ravel via Bizet, Saint-Saëns, Chabrier en Debussy. . Het Spanje dat deze componisten zich voorstelden is soms meer Spaans dan het echte! Er zijn hints van deze Spaanse fantasie in Ravels Concerto in G, bijvoorbeeld in de ornamentiek in het openingsdeel.”

Ook in Noches en los jardines de España van Falla vloeien de dwarsstromen van Franse en Spaanse muziek. Het dateert uit 1915, kort nadat Falla (die in 1876 in de Andalusische stad Cádiz werd geboren) was teruggekeerd van zeven jaar Parijs. Tijdens zijn verblijf in Frankrijk leerde hij Ravel kennen. "Je voelt dat de twee componisten vrienden waren die elkaar respecteerden", zegt Tharaud, "en natuurlijk zit er zoveel van Spanje in Ravels werken en zoveel van Frankrijk in Falla's. Zijn vaardigheid als orkestrator lijdt niet in vergelijking met Ravel. De pianosolo in Noches en los jardines de España speelt een andere rol dan de piano in de Ravelconcerten. Het past beter bij het orkest – het domineert niet, hoewel de werken een romantische geest en een aangrijpend gevoel van nostalgie delen.”

Falla:
 Noches en los jardines de España

Ravel:
 Piano Concerto in D major (for the left hand)
 Piano Concerto in G major

"There is much to admire here, not least the Orchestre National de France, which is on superlative form under Louis Langrée...Tharaud is the star of the show, though, and something special might be expected of this perennially thoughtful, interesting and daring pianist."
BBC Music Magazine - December 2023 ***(performance / ****(recording)

Luister Magazine 777 - LUISTER NEGEN

 
Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg