Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

A PORTRAIT OF ISABELLA LEONARDA

CAPPELLA ARTEMISIA / CANDACE SMITH

Componist: Isabella Leonarda

CD   1 disc(s)   05-08-2022
Barok / Renaissance / Middeleeuws

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 12.50 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: .. Isabella Leonarda
Maatschappij: Pink Records
Label: Brilliant classics
Barcode: 5028421966267
Suffix - prefix: 96626

Cappella Artemisia, Candace Smith

Hoogtepunten uit het divers oeuvre van een productieve 17e eeuwse componist.

Isabella Leonarda (1620-1704), geboren in een adellijke familie, trad op 16-jarige leeftijd in in het Ursulinenklooster in de Piemontese stad Novara. Na haar politieke tot de orde zijn er de rest van haar leven als niet, liberale code van de onwettige haar toestond van tijd tot te reizen. Na verloop van tijd werd ze muziekdirecteur van het klooster en moeder-overste. Zij was duidelijk al vroeg muzikaal bega nog maar 20 jaar oud was.

In de loop van haar lange en ijverige volgden nog 15 van dergelijke verzamelingen: missen, psalmen, magnificats, responsories, hymnen, antifonen en litanieën) en ook niet-liturgische stukken. In tijd werd de muziek van haar Isabella zeer gewaardeerd door kenners: een Franse verzamelaar schreef: "Alle werken van deze beroemde en onvergelijkbaar Isabella zijn zo mooi, zo charmant, zo briljant en wenken zo kundig en wijs dat ik het zeer zeer goed betreuren ze niet allemaal te presteren".

Deze opname biedt een portret van Isabella Leona's uitgebreide en gevarieerde productie, variërend van solomotetten tot een samengestelde psalmzetting voor stemmen, obligaat viol en basso continuo. O flammae is een zeer expressief en sensueel solomotet met gedurfde chromatiek en brede klankkleuren. Bij eerdere opnamen van het briljante Salve Regina voor tenor, geweld en continuo is gebruik gemaakt van een mannenstem, de geheel vrouwelijke Capella Artemisia een fantasierijke benadering van de uitvoeringt, zoals Isabella uit voorwaarden in het klooster zou hebben gedaan, waar de lagere zang van naar boven zouden zijn getransponeerd zoals door instrumenten zouden worden bespeeld. Het album opent en sluit met een paar van haar meest vloeiende en uitbundige liturgische concertwerken, Gloriosa Mater Domini en Dixit Dominus.

Over het geheel genomen zou dit album veel oren moeten openen voor een over het hoofd geziene, maar belangrijke figuur in de 18e-eeuwse sacrale muziek. Het moet dezelfde warme kritiek in het oor brengen. Het zou dezelfde warme kritieken moeten ontlokken als Capella Artemisia's eerdere uitgaven op Brilliant Classics: 'Lacrime Amare' (95736, motetten van Bianca Maria Meda) en 'Weep and Rejoice' (94638, muziek voor de Goede Week uit 17e eeuwse Italiaanse kloosters).) Brilliant Classics verdient felicitaties voor het naar het publiek brengen van deze (en andere) verborgen schatten van de barok, en in de bekwame, deskundige handen van Cappella Artemisia Meda kan de mooie muziek tot leven komen. Het is de moeite waard om deze CD aan te schaffen. (Fanfare op "Lacrime Amare")

Suor Isabella Leonarda (1620-1704) was de meest productieve componiste van de 17e eeuw. Zij publiceerde niet minder dan 20 bundels motetten en andere gewijde muziek, bijna 200 composities die vrijwel alle genres van de gewijde muziek van haar tijd omvatten, en de enige complete verzameling instrumentale werken van een Italiaanse vrouw in de 16e eeuw. Deze opname is een eerbetoon aan haar artistieke output. Geboren en gedoopt als Anna Isabella Leonardi op 6 september 1620, behoorde zij tot een van de meest prestigieuze families van Novara. Ze studeerde thuis voordat ze op 16-jarige leeftijd toetrad tot de Congregazione delle Vergini di S. Orsola. Drie jaar later legde zij haar geloften af en bleef in dit klooster tot haar dood op 25 februari 1704 op 84-jarige leeftijd.

Tijdens haar lange leven bekleedde Isabella alle functies: mater discreta et cancellaria, magistra musicae, superiora en tenslotte consigliera. Ze was duidelijk een vrouw met een stevig gestel en een ijzeren wil. Deze opname biedt een portret van Isabella Leona's uitgebreide en gevarieerde productie, variërend van solomotetten tot een grootschalige psalmzetting voor stemmen, obbligato violen en basso continuo. Talrijke werken illustreren haar "concertante" schrijfstijl, waarin maat, tempo en textuur wisselen tussen bloeiende solopassages en homofone koorwerken. De afwezigheid van mannenstemmen wordt gecompenseerd door de transpositie van lagere stemmen of het gebruik van instrumenten.

Cappella Artemisia, opgericht in 1991 door Candace Smith, is een vrouwenensemble dat de muziek van 16e en 17e eeuwse Italiaanse kloosters uitvoert. Het repertoire omvat zowel vergeten werken gecomponeerd door de nonnen zelf als muziek die door mannelijke componisten was bedoeld om in de kloosters te worden uitgevoerd, maar uitgevoerd zoals het oorspronkelijk werd gehoord, d.w.z. zonder mannenstemmen. De musici zijn allen gevestigde musici op het gebied van oude muziek en werken actief samen met andere ensembles. Ze hebben met succes twee albums opgenomen voor Brilliant Classics.

Leonarda:
 Dialogo: Quo pergis anima à 4
 Dixit dominus for 4 Voices and 2 Violins
 Gloriosa mater domini à 4
 In caelis gloria à 4
 Memento rerum à 4 a cappella
 O anima mea
 O dulce sonare for 3 Voices and 2 Violins
 O flammæ for Solo Soprano
 Salve regina for Solo Soprano and 2 Violins
 Sonata No. 9 for 2 Violins

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg