Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

STABAT MATER

Chor des Bayerischen Rundfunks / Munchner Rundfunkorchester / IVAN REPUSIC

Componist: Arvo Part

CD   1 disc(s)   03-09-2021
Vocaal / Koren

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 19.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Maatschappij: Outhere
Label: BR-klassik
Barcode: 4035719003352
Suffix - prefix: 900335

Chor des Bayerischen Rundfunks, Munich Radio Orchestra, Ivan Repusic

Als bijna geen andere hedendaagse componist is de Est Arvo Pärt (*1935) erin geslaagd om sacrale muziek weer onder de aandacht te brengen van een groter publiek buiten de kerkdienst. Door het meditatieve karakter, de terugkeer naar de eenvoudigste muzikale basisvormen, opent zijn muziek het zicht op essentiële spirituele momenten. Daartoe heeft Pärt, nog vóór zijn emigratie uit de Sovjet-Unie, wat hij zelf de "tintinnabuli stijl" (Latijn voor kleine klokjes) van componeren noemde, uitgevonden. Een van de eerste belangrijke voorbeelden van deze stijl leverde hij af in 1977 met de eerste versie van FRATRES (Brothers) - nog steeds zonder een vast voorgeschreven instrumentatie. In zijn ascetische soberheid en bijna liturgische plechtigheid doet het werk denken aan een gemeenschappelijk gebed of een spirituele handeling. - De koorwerken en instrumentale werken die op de nieuwe CD van BR-KLASSIK worden voorgesteld, zijn volledig gewijd aan dit begrip van klank: vier werken voor strijkorkest, LA SINDONE voor viool en orkest en STABAT MATER voor koor en strijkorkest, die alle creatieve periodes van de componist tussen 1977 / 1983 en 2008 bestrijken.

Bovenal vormt STABAT MATER voor koor en strijkorkest, indrukwekkend door de geluidseffecten en de uitvoeringsduur van 25 minuten, het hoogtepunt van het album. De muziek werd al in 1985 in opdracht van de Alban Berg Foundation gemaakt voor een kleiner ensemble; in 2008 creëerde Pärt een tweede versie voor gemengd koor en strijkorkest, ditmaal in opdracht van het Tonkünstler Orchester des Niederösterreichs en Kristjan Järvi, de jongste dirigent van de Estse familie van musici die al decennialang nauw bevriend zijn met de componist.

FRATRES, geschreven in 1977 en in de loop der jaren in verschillende gedaanten gepubliceerd voor de meest uiteenlopende bezettingen, kan worden beschouwd als een getuigenis van de muzikale zelfontdekking van de componist. De versie voor strijkorkest en slagwerk werd geschreven in 1983. SUMMA, een zetting van het Credo uit de Latijnse mis voor koor, dateert eveneens uit 1977 en vormt de basis voor de versie voor strijkorkest die in 1991 werd geschreven. - SILOUAN'S SONG is geschreven in hetzelfde jaar, 1991, op basis van een gebed van de Russisch-orthodoxe monnik Siluan, de heilige van de berg Athos; toegegeven, het wordt niet gezongen. - Voor zijn langdurige metgezel Lennart Meri creëerde Pärt FÜR LENNART IN MEMORIAM, een eveneens woordeloos gebed voor strijkorkest; het werd voor het eerst uitgevoerd in Tallinn op 26 maart 2006: tijdens de begrafenisdienst voor Lennart Meri, de president van de Republiek Estland. - Het driedelige orkestwerk LA SINDONE is geïnspireerd op de lijkwade van Turijn, de "Sacra Sindone", waarop de beeltenis van een gekruisigde te zien is en die geïdentificeerd wordt met het gelaat van Christus, zonder enige twijfel over de echtheid ervan. Pärt's begrafenismuziek werd gecomponeerd in 2005.

Na TE DEUM, ARVO PÄRT - LIVE en MISERERE is STABAT MATER alweer de vierde CD die voortkomt uit de nauwe artistieke samenwerking tussen de componist en het Beierse Radiokoor, onlangs uitgebracht door BR-KLASSIK. - Naast het indrukwekkende STABAT MATER biedt de nieuw gepresenteerde CD enkele voor de stilistische ontwikkeling van de componist essentiële werken die zelden in het concertrepertoire voorkomen of op plaat verkrijgbaar zijn.

Ondanks of juist vanwege de radicale reductie van de uitdrukkingsmiddelen vereist Pärt's muziek de grootste zorgvuldigheid in de uitvoering van de uitvoerenden - meesterlijk gerealiseerd in deze opname door het Beierse Radiokoor en het Münchense Radio Orkest onder leiding van zijn dirigent Ivan Repusic. (De opnamen zijn in juli en november 2020 in München gemaakt met inachtneming van de afstands- en hygiënevoorschriften die in verband met de COVID-19-pandemie waren opgelegd)

Pärt:
 Fratres for Violin, Strings & Percussion
 Für Lennart in memoriam for string orchestra
 La sindone
 Silouans Song
 Stabat Mater
 Summa

"Pärt’s Stabat Mater is heard here alongside works for string orchestra, with the composer’s trademark fluid, meditative style captured perfectly by the Munich Radio Orchestra, who deliver a deeply emotive performance with thick, rich textures."
BBC Music Magazine - December 2021 ****

"If, as has been said, this work is ‘ritualised weeping’, then the performers on this recording will convince the listener to weep with them."
Gramophone Magazine - December 2021

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg