Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Istrian Rhapsody (2023)

Dejan Lazic / Munchner Rundfunkorchester / Ivan Repusic

CD   1 disc(s)   05-05-2023
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.75 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: The Choir of the Croatian Radio and Television
Maatschappij: Outhere
Label: BR-klassik
Barcode: 4035719003321
Suffix - prefix: 900332

Dejan Lazic (piano), Stjepan Veckovic (sopile) & Choir of the Croatian Radio and Television, Münchner Rundfunkorchester, Ivan Repusic

De volksmuziek van het Kroatische schiereiland Istrië is even karakteristiek als buitengewoon. Haar melodieën, harmonieën en ritmes zijn uniek; de sopila, een traditioneel shawm-instrument, evenals koorzang en volksdansen brengen deze op sonore wijze tot uitdrukking. De muziek, met haar asymmetrische ritmes, is gebaseerd op de zogenaamde "pentatonische Istrische toonladder", die bestaat uit kleine en grote secundes en dus duidelijk verschilt van de andere muziekstijlen in Kroatië. Talrijke niet-Istrische musici en componisten waren erdoor gefascineerd; onder hen de Kroatische componist Natko Devcic voor zijn "Istrische Suite" voor orkest (1946) of de jonge Kroatische pianist en componist Dejan Lazic voor zijn "Concerto in Istrische stijl" voor piano en orkest op. 18 (2014 / 2021) of zijn "Alteraties op de Istrische volkshymne" op. 29 (2022).

Natko Devcic was een van Kroatiës belangrijkste componisten en muziekpedagogen, die een blijvend stempel heeft gedrukt op volgende generaties musici. Zijn meest blijvende succes als componist kwam met de "Istrische Suite" voor orkest uit 1946, die Istrische volksmuziek gebruikt als inspiratiebron en als schakel tussen de Slavische laatromantiek en de avant-garde.

Het vijfdelige "Concerto in Istrische stijl" voor piano en orkest op. 18van Dejan Lazic is nauw verbonden met de Istrische muziek - haar melodieën, harmonieën en ritmes - en maakt gebruik van de "Istrische toonladder" en de typische tweedelige melodieën in tertsen. Het centrale deel van het concerto is een uitgebreide solocadens waarin Lazic, die cadensen heeft gepresenteerd voor pianoconcerten van Haydn, Mozart en Beethoven of Brahms' Vioolconcert op. 77 heeft bewerkt voor piano en orkest, zijn veelzijdige ervaring op dit gebied demonstreert. Lazic's "Alterations on an Istrian Folk Song" op. 29 werd geschreven voor deze CD en is opgedragen aan het Munich Radio Orchestra en zijn chef-dirigent Ivan Repusic. Hierin behandelde de componist het door Ivan Matetic Ronjgov opgenomen lied "Draga nam je zemlja", dat in Istrië als volkslied werd en wordt gezongen, en nam de melodie ervan als basis voor het thema en de twaalf variaties met coda voor orkest.

Devcic:
 Istrian Suite

Lazic:
 Alterations on the Istrian Folk Anthem
 Concerto in Istrian Style

Ronjgov:
 Istrian Folk Anthem
 Istrian Folk Anthem (Version for 2 Sopile)

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg