Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

SYMPHONIE NO. 5

Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks / Mariss Jansons

Componist: Shostakovich

CD   1 disc(s)   04-09-2020
Classical / Various

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 19.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Symphonieorchester Des Bayerischen Rundfunks/Jansons
Maatschappij: Outhere
Label: BR-klassik
Barcode: 4035719001914
Suffix - prefix: 900191
Taal: XX
Orkest: SYMPHONIEORCHESTER DES BAYERISCHEN RUNDFUNKS

Symphonie-Orchester des Bayerischen Rundfunks, Mariss Jansons

"Sjostakovitsj' muziek boeit steeds meer mensen over de hele wereld en doet een beroep op hun diepste emoties. Bijna als geen ander getuigt het van een traumatisch politiek tijdperk, terwijl het een tijdloze uitdrukking blijft van existentieel menselijk gevoel en ervaring. Voor mij persoonlijk," zei hij
dirigent Mariss Jansons, die vorig jaar overleed, “Sjostakovitsj is een van de meest serieuze en oprechte componisten van allemaal.” Na de Zesde (900123), Zevende (900184) en Tiende Symfonie (900185) brengt BR-KLASSIK nu ook de Vijfde symfonie uit van deze belangrijke componist - live uitgevoerd door het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van vaste chef-dirigent Mariss Jansons Na beschuldigingen van formalisme aan het adres van Sjostakovitsj in een kritisch artikel in de Pravda, waardoor de componist gedwongen was zijn Vierde symfonie in te trekken (die bleef op de plank liggen tot na de dood van Stalin), was de Vijfde, geschreven in 1937, een fenomenaal succes. 1937 onder leiding van de jonge dirigent Yevgeny Mravinsky in de Grote Zaal van het Leningrad Philharmonic.Tijdens het applaus, dat nooit leek op te houden, zwaaide Mravinsky de partituur ruim een ??half uur boven zijn hoofd - waarmee hij duidelijk maakte dat het applaus voor Sjostakovitsj was alleen. Officieel werd het werk geïnterpreteerd als de terugkeer van een verloren zoon naar de richtlijnen van het stalinistische cultuurbeleid. Tot op de dag van vandaag heeft de muziek niets van haar faam ingeboet cinatie, en de Vijfde symfonie geldt als een van de bekendste werken van Sjostakovitsj.

Shostakovich:
 Symphony No. 5 in D minor, Op. 47

"A year after his death, Jansons’s legacy of live recordings continues to thrill. This is a bold and brassy Fifth, with a strikingly sinister second-movement waltz."
BBC Music Magazine - December 2020 ****

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg