Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

LEIPZIG 1723: TEMMINGH

CAPRICORNUS CONSORT BASEL

CD   1 disc(s)   03-09-2021
Barok / Renaissance / Middeleeuws

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Works By Bach
Maatschappij: Outhere
Label: Accent
Barcode: 4015023243750
Suffix - prefix: 24375 ACC
Taal: XX

Stefan Temmingh (recorder), Sebastian Wienand (harpsichord), Capricornus Consort Basel, Peter Barczi

Leipzig, voorjaar 1723 - De race om de Thomaskantorat lijkt beslist in een duel tussen de zware favorieten Telemann en Graupner (met een duidelijk voordeel voor eerstgenoemde), als Johann Sebastian Bach, die eigenlijk bijna geen kans maakt, plotseling een blokfluit tevoorschijn haalt. De rest is muziekgeschiedenis...
Natuurlijk is dit niet hoe het gebeurd is! De gewiekste Telemann had met zijn sollicitatie in Leipzig waarschijnlijk vooral gegokt op een salarisverhoging in Hamburg, terwijl Graupner graag van Darmstadt naar Leipzig was verhuisd vanwege de voortdurende achterstallige salarisbetalingen, maar landgraaf Ernst Ludwig van Hessen-Darmstadt wilde zijn gewaardeerde hofkapelmeester niet laten gaan. In werkelijkheid had Bach sterke pleitbezorgers in de raad van Leipzig, maar de muziekgeschiedenis heeft de zeurderige opmerking van een van zijn tegenstanders opgetekend dat zij genoegen moesten nemen met de derde keus. Graupners reactie op de verkiezing is daarentegen meer geïnformeerd: nadat hij had vernomen dat Bach in Leipzig was verkozen, schreef hij aan de raad en verzekerde hen dat hij "een musicus was, even sterk op het orgel als ervaren in kerkelijke aangelegenheden en kapelstukken, die de hem opgedragen functie eerlijk en naar behoren zal vervullen"

Zelfs zonder daadwerkelijke rivaliteit bij de verkiezing van de Thomaskantor in Leipzig is het uiterst aantrekkelijk om de muziek van de drie meest veelbelovende kandidaten voor de post naast elkaar te zetten. Voor hun opname hebben de gevierde blokfluitist Stefan Temmingh en het met ECHO Klassik bekroonde Capricornus Consort Basel een gevarieerd programma van concerti en kamermuziek voor blokfluit samengesteld. Het zal worden aangevuld met muziek van Johann Friedrich Fasch, die meerdere malen door het stadsbestuur van Leipzig werd uitgenodigd om te solliciteren naar de positie van cantor, maar die toen de voorkeur gaf aan de positie van kapelmeester in Zerbst.

Bach:
 Konzert für 2 Blockflöten, Cembalo & Streicher BWV 1057

Graupner:
 Konzert für Blockflöte, Streicher & Bc F-Dur

Fasch:
 Konzert für Blockflöte, Streicher & Bc F-Dur
 Sonate für 2 Violinen, Viola & Bc d-moll

Telemann:
 Konzert für Blockflöte, Streicher & Bc C-Dur TWV 51: C1
 Quartett für Blockflöte, Violine, Viola & Bc g-moll TWV 43: g4

"Temmingh and Capricornus Consort Basel have hit upon an entertaining programme, featuring the four front-runners for the position of music director and cantor at Leipzig...An accomplished recorder player, Temmingh enlivens the music with astonishing virtuosity, as in the ‘Tempo di Minue’ of Telemann’s C major Concerto…A splendid achievement."
BBC Music Magazine - December 2021 ****

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg