Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

QUINTETS FOR PIANO AND WINDS

ENSEMBLE DIALOGHI

Componist: Mozart / Beethoven

CD   1 disc(s)   30-08-2018
Kamermuziek / Chamber Music

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 19.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Ensemble Dialoghi
Maatschappij: Play it again Sam
Label: Harmonia mundi
Barcode: 3149020934371
Suffix - prefix: 905296 HMM
Taal: XX

Lorenzo Coppola (clarinet) & Ensemble Dialoghi

Harmoniamundi debuut

Het is een verrukkelijke onderneming om dit paar briljante kwintetten voor piano en blazers naast elkaar te zetten. Aan de ene kant een werk van "volwassenheid" - de 28-jarige Mozart beschouwde het als "het beste wat ik in mijn leven heb geschreven" - en aan de andere kant een "jeugdige poging" gecomponeerd door Beethoven op 26-jarige leeftijd. De stukken kwamen uit een gelukkige fase in de carrière van beide componisten en werden enthousiast ontvangen. De zeer geïnspireerde virtuozen van het Ensemble Dialoghi (op originele instrumenten) verbergen het botte theatrale karakter van de werken niet.

Toen het Ensemble Dialoghi in 2014 in Barcelona werd opgericht, begon het met de gemeenschappelijke wens om nieuwe antwoorden te vinden op vragen over de uitvoeringspraktijk, met name over oorzaak en gevolg in het samenspel van werk, musici en publiek op weg naar een bijzondere concertervaring. Centraal in het repertoire staan werken uit de klassieke en romantische tijdperken, met speciale aandacht voor de verbindingen tussen kamermuziek en andere genres of kunstvormen (opera, theater, literatuur en schilderkunst). Kennis over het cultiveren van traditie en sociale ontwikkelingen ten tijde van het ontstaan van de werken wordt ook meegenomen in de interpretatie. Als basis voor hun herontdekkingen bespelen de leden van het Ensemble Dialoghi, die elkaar kennen van gezamenlijke optredens met het Freiburg Barockorchester en andere Europese formaties, historische instrumenten of replica's die trouw zijn aan het origineel. De bezetting van fortepiano en blazers is variabel: van het kwintet dat favoriet was bij de Weense klassiekers tot het trio (piano, klarinet en hoorn) dat typisch was voor de Romantiek tot combinaties die favoriet waren aan het begin van de 20e eeuw.

Beethoven:
 Quintet in E flat major for piano and winds, Op.16

Mozart:
 Quintet for Piano and Winds in E flat, K452

"Ensemble Dialoghi perform K452 on period instruments, which provide a wonderful, juicy sound right from the opening E flat chord. The piano initially comes as a disappointment…Get past the slow introduction, however, and pianist Cristina Esclapez demonstrates that there’s plenty more grunt to the sound once the left hand travels down the keyboard. It all develops into a lovely performance of this lovable work."
Gramophone Magazine Awards Issue 2018

"Aan topuitvoeringen van deze werken is geen gebrek, op moderne (Les Vents Francais, Le Sage) en in iets mindere mate op historische instrumenten (Levin, AAM). Het Ensemble Dialoghi is een voortreffelijke keuze, voor erbij of als enige.
LUISTER MAGAZINE 734 -CUM LAUDE

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg