Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

Quatuor pour la fin du Temps

Martin Frost / Lucas Debargue / Janine Jansen / Torleif Thedeen

Componist: Messiaen

CD   1 disc(s)   02-11-2017
Kamermuziek / Chamber Music

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 12.95 Stock: 3 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: Martin Frost/Janine Jansen/Lucas Debargue/Thedeen
Maatschappij: Sony Music
Label: Sony classical
Barcode: 0889853631025
Suffix - prefix: 363102 88985
Taal: FR
Solist(en): MARTIN FROST/JANINE JANSEN/LUCAS DEBARGUE/THEDEEN

Martin Fröst (clarinet), Lucas Debargue (piano), Janine Jansen (violin), Torlief Thedeen (cello)

Olivier Messiaen schreef zijn Kwartet voor het Einde der Tijden, één van de centrale kamermuziekwerken van de 20ste eeuw, terwijl hij krijgsgevangene was in Duitsland; het werd voor het eerst uitgevoerd in januari 1941 in een kamp bij Görlitz. Aan deze nieuwe opname van het zeer emotionele, expressieve werk, geïnspireerd door vogelgezang en door christelijke bronnen zoals de Openbaring aan Johannes, nemen niet minder dan drie ECHO Klassik prijswinnaars deel: klarinettist Martin Fröst, pianist Lucas Debargue en violiste Janine Jansen. Cellist Thorleif Thedeen vervolledigt deze exquise formatie tot een kwartet.

Messiaen:
 Quatuor pour la fin du temps

"Een muzikaal visioen van tijdloosheid: zo kun je het Quator pour la fin du temps van de Franse componist Olivier Messiaen nog het best omschrijven. Het is een klassieker uit de geschiedenis van de moderne muziek, voor klarinet, viool, piano en cello. Wat gebeurt er als je heden en verleden opheft? Dan begint de eeuwigheid of het goddelijke. Dat is de centrale gedachte achter elke noot. Het is een vroeg werk dat de componist schreef in krijgsgevangenschap, maar alle elementen van zijn latere stijl komen al aan de oppervlakte. Er is nauwelijks sprake van een lineaire beweging. De delen met titels als Liturgie de cristal en Abîme des oiseaux, bestaan vooral uit elkaar opvolgende klankkleuren die de aandacht van de luisteraar vijftig minuten lang gevangen houden. Zeker als het een goede en evenwichtige uitvoering betreft waarin alle subtiliteiten (de fijnzinnige klankcombinaties, de hindoeritmiek en vogelgeluiden) scherp vorm krijgen. Zo’n uitvoering is dit! Er wordt met groot gevoel voor de kwetsbare monumentaliteit gespeeld, onder meer door klarinettist Martin Fröst en violiste Janine Jansen. Dit is een topuitvoering waarmee de musici bewijzen dat Messiaens muziek – hoe kan het anders – tijdloos is."
Klassieke Zaken Magazine - 6-2017

"Far from an ad hoc starry ensemble, this interpretation has had time to mature, while retaining freshness in execution. The increased hush found partway through Jansen and Thedéen’s extended duet in the second movement is but one magical moment among many…a performance of Messiaen’s Quartet for the end of time to live with."
BBC Music Magazine - March 2018*****

"The Quartet has been much recorded in the CD era but I can’t recall another version that so persuasively favours the ferocity over the serenity…The overall effect might be controversial in probing the score for every hint of disquiet and unease but no one can doubt the relevance [Fröst’s word] of the result."
Gramophone Magazine - February 2018

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg