Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

PLAYS Brahms

Arcadi Volodos

CD   1 disc(s)   06-04-2017
Solo / Concerten

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 18.50 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Maatschappij: Sony Music
Label: Sony classical
Barcode: 0888751301924
Suffix - prefix: 130192 88875
Taal: XX

Arcadi Volodos (piano)

4 jaar na zijn laatste opname, is Arcadi Volodos teruggekeerd naar de Teldex studio's in Berlijn om een nieuw solo album op te nemen. Zijn laatste album met muziek van Frederic Mompou werd wereldwijd gevierd als een referentie-opname, vergelijkbaar met zijn Liszt-album. Nu heeft Volodos na een lange periode van werken aan talrijke concerten, een album opgenomen met werken van Johannes Brahms: met de eerste vier van de "Acht pianostukken op.79", de "Drie intermezzi op.117" en de "Zes pianostukken op.118". Volodos had al jaren aan de stukken gewerkt in bejubelde concerten voordat hij de werken, die voor hem tot de "toppen van de pianokunst" behoren, ging opnemen in verschillende sessies van dagen en nachten op een Steinway vleugel met een voortreffelijke klank en speciaal geprepareerd. Bij deze briljante opname valt op dat er geen montage heeft plaatsgevonden, omdat Volodos de afzonderlijke stukken herhaaldelijk heeft gespeeld tot hij het gewenste resultaat had uitgewerkt. Het resultaat is een Brahms-album dat anders klinkt dan alle vergelijkbare opnamen - pure Volodos-magie.

‘Go buy this disc’, was het korte commentaar van het Engelse Gramophone op de poging van Arcadi Volodos om de geest van de late Brahms te vangen met diens op. 76, op. 117 en op. 118. ‘Volodos biedt een ideeënrijkdom die deze late Brahms in het mooist denkbare perspectief zet’, vond ook OpusKlassiek. Terecht behoorde deze cd van de Russische grootmeester vorig jaar tot de winnaars van een Edison Klassiek. ‘Fluisterstil en uiterst behoedzaam verleent hij iedere noot urgentie en kleur’, luidde de duidelijke aanbeveling in het juryrapport.

Brahms
 Capriccio in F sharp minor, Op. 76 No. 1
 Capriccio in B minor, Op. 76 No. 2
 Intermezzo in A flat, Op. 76 No. 3
 Intermezzo in B flat major, Op. 76 No. 4
 3 Intermezzi, Op. 117
 6 Klavierstücke, Op. 118

"Op deze cd onder meer de late pianominiaturen Op. 117 en Op. 118. Deze stukken staan bekend als de meest intense en persoonlijke pianowerken van Brahms. Zo bestempelde hij de drie Intermezzi Op. 117  als “Drei Wiegenlieder meiner Schmerzen.” aldus Brahms die zich laat kennen als een eenzame en ouder wordende componist. Arcadi Volodos studeerde in eerste instantie zang, net als zijn ouders, en pas rond zijn vijftiende begon hij serieus met piano studeren. Zijn eerste cd kwam in 1997 uit en bevatte virtuoze arrangementen voor piano, waarvan er verschillende van zijn eigen hand waren. Sindsdien heeft Volodos het imago van een supervirtuoos. Dat is hij weliswaar nog steeds, maar in de loop van de jaren heeft hij iedere vorm van show overboord gegooid en inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest diepzinnige pianisten ter wereld, een kunstenaar die alle schakeringen binnen het pianissimo verkent. Vier jaar geleden met z’n bejubelde cd met pianomuziek van Federico Mompou. En nu dus met de introspectieve pianomuziek van Brahms. Uitgelezen muziek om een magische klankwereld te laten horen. En bijzonder: Arcadi Volodos speelde de verschillende werken keer op keer opnieuw. Zo ontwikkelde hij zijn ideeën over structuur en het gewenste resultaat. Voor de cd koos hij uiteindelijk de allerbeste opnames zonder uit verschillende takes te monteren."
Radio 4 CD van de Week.

"... De Russische pianist Arcadi Volodos is vooral bekend voor zijn verbluffende techniek en indrukwekkende virtuositeit. Zijn uitvoeringen van het werk van Liszt, Rachmaninov en van de transcripties van Horowitz worden wereldwijd geprezen. Dat beeld van de weergaloze en kolossale pianoleeuw werd ook door zijn platenfirma Sony classical bij zijn eerste cd-uitgaven dan ook handig uitgespeeld: Piano transcriptions (1997) en Volodos, Live at Carnegie Hall (1999). Maar in feite doe je Arcadi Volodos met zo’n imago alleen maar onrecht aan. Want de laatste jaren toonde hij overtuigend aan dat hij vooral houdt van de meest intimistische en discrete muziek. En in dat opzicht sluit dit Brahms-recital naadloos aan bij zijn vorige cd (uit 2013) met werk van de Catalaanse componist Federico Mompou. En net als op die vorige cd toont Volodos zich opnieuw een meester van de kleur. Dat meesterschap groeit uit zijn vederlichte toucher, zijn perfect beheerste techniek en feilloze muzikale smaak. Poëzie wint het hier van glans, een subtiel timbre van virtuositeit. Door zijn bedachtzaam, mooi afgewerkt en natuurlijk vloeiend pianospel dringt hij moeiteloos door tot de diepzinnige wereld van de oude Brahms. Ook de opname, gemaakt in de Teldex-studio’s in Berlijn is perfect, en laat niets verloren gaan van al die wonderbaarlijke klanken die Arcadi Volodos hier tevoorschijn tovert."
Bart Tijskens - Klara's oordeel *****

"Volodos, rather like the music, can seem to inhabit a world of his own – removed, remote, yet in steely control of the expression of that remoteness…Volodos is a master of soft and silken tone and has the steadiest of rhythms…There’s a certain sense of ‘rightness’ to the tempos and every note feels weighed in the balance. The disc’s sound quality complements these cushioned subtleties with warmth and clarity."
BBC Music Magazine - November 2017 *****

"This is one of those discs where a word count is a strange thing. For it needs only four: Go Buy This Disc...whatever he does, you can’t imagine the music going any other way, which is perhaps the definition of a great artist....Comparisons become irrelevant in interpretations of such mesmerising honesty. An award-winner if ever I heard one."
Gramophone Magazine - June 2017

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg