Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

VIOLIN SONATA / CELLO SONATA / THEME AND VARIATIONS

NINA KARMON / FLORIS MIJNDERS / PREMYSL VOIJTA / OLIVER TRIENDL

Componist: JOSEF LABOR

CD   1 disc(s)   07-05-2021
Kamermuziek / Chamber Music

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 19.75 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: .. Sonata Op.5 - Cello Sonata Op.7
Maatschappij: Outhere
Label: Capriccio
Barcode: 0845221054308
Suffix - prefix: 5430 C
Taal: XX

Nina Karmon (violin), Floris Mijnders (cello), Premysl Vojta (horn) & Oliver Triendl (piano)

De verheugende respons op de eerste opname van zijn Pianokwartet en Pianokwintet maakt het nu mogelijk deze serie voort te zetten met drie composities die representatief zijn voor het werk van Labor in het begin van de jaren 1890. In Wenen behoorde de blinde Labor tot de hechte vriendenkring van Johannes Brahms, die vooral waarde hechtte aan collega-componisten die hun eigen weg gingen zonder Brahms te kopiëren. De muziek van Labor is altijd zeer kundig gecomponeerd, altijd zinnelijk van klank, melodieus bij voorbaat, zij laat ruimte om te dromen, zij vraagt geen al te volle concentratie op zichzelf. In totaal zijn er ongeveer tachtig composities bewaard gebleven. Onder hen zijn er praktisch geen gelegenheidswerken. Dit is te wijten aan het feit dat hij blind was: Compositie was voor hem een luxe, omdat hij altijd afhankelijk was van de hulp van een schriftgeleerde.

Labor:
 Cello Sonata, Op. 7
 Theme and Variations, Op. 10
 Violin Sonata, Op. 5

"Als je van de melodieën van Brahms houdt, hou je al helemaal van die van Josef Labor! Warme kleuren, mooie lijnen, muziek zonder veel omwegen, integer en expressief. Deze cd is ook belangrijk omdat er van Labor nog maar heel weinig opgenomen is. Het is nu dankzij de Duitse pianist Oliver Triendl dat zijn vroege werken worden aangeboord. In 2019 nam hij het Pianokwintet en Pianokwartet van Labor op, en nu dus een vioolsonate, een cellosonate en ook nog variaties voor hoorn en piano. De uitvoering is schitterend, al zeggen de namen van de uitvoerders je waarschijnlijk niet veel. Het zijn stuk voor stuk integere musici die de muziek voor zichzelf laten spreken."
de Keuze van Klara

"Hopefully, these unfailingly eloquent performances will inspire others to add these works to their repertory; I’d be delighted to bump into either on a recital programme."
Gramophone Magazine - July 2021

"The Cello Sonata is one of those drop-dead gorgeous things that will leave you wondering why it has taken so long to be rediscovered and why cellists aren’t pushing their way to the head of the line to record it."
Fanfare - Nov/Dec 2021

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg