Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

ASTRAKAN CAFE

Anouar Brahem

CD   1 disc(s)   18-09-2000
Jazz / Blues

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 1 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Maatschappij: Outhere
Label: ECM
Barcode: 0601215949421
Suffix - prefix: 1594942 ECM
Taal: XX

Deze CD bevat zowel nieuwe composities als arrangementen voor het trio van luit, klarinet en percussie. Het resultaat is een portret van de kunstenaar dat verschillende aspecten van zijn creatieve werk sinds de tweede helft van de jaren tachtig samenvat: bijvoorbeeld de titelmuziek van de film Halfaouine van Ferid Boughedir, die het leven beschrijft in de gelijknamige volkswijk van Tunis, waar Brahem ook vandaan komt; Parfum de gitane, waarin de onlosmakelijke band tussen de Iberische en Maghrebijnse cultuur centraal staat; interpretaties van enkele "klassiekers" uit de Arabisch-Ottomaanse traditie, die altijd in het centrum van zijn belangstelling hebben gestaan en die min of meer duidelijk herkenbaar zijn als de peetvaders van sommige stukken op deze opname.

Zijn behoefte om uit de traditie te treden - voor hem de som van herkenbare sonische ervaringen en gebaren - en nieuwe grenzen te verkennen bracht hem ook in contact met andere musici, vertolkers van muziek uit verschillende tijdperken en culturen, van de Renaissance tot de flamenco, van de jazz tot de Indische klassieke muziek. Toen de dialoog tussen verschillende muzikale gebieden nog niet gebukt ging onder ijdelheid, zocht Brahem ontmoetingen die zijn vermogen tot assimilatie en confrontatie rijpten. De diepe spanning tussen traditionele modellen en zijn drang naar vernieuwing, die overigens ook de grootste en beroemdste meesters uit het verleden kenmerkt, gaf aanleiding tot stukken zoals die in Astrakan café te horen zijn.

De kwaliteit van deze opname is niet in de laatste plaats te danken aan de goed uitgebalanceerde akoestiek van een gewijde zaal die het geluid van de drie instrumenten perfect weergeeft. De luit van Brahem laat ons een wereld ontdekken die, hoewel hij vertrouwd klinkt, steeds weer fascineert en verrast met nieuwe details.

1. Aube Rouge a Grozny
2. Astrakan Cafe
3. The Mozdok's Train
4. Blue Jewels
5. Nihawend Lunga
6. Ashkabad
7. Halfaouine
8. Parfum De Gitane
9. Khotan
10. Karakoum
11. Astara
12. Dar Es Salem
13. Hijaz Pechref
14. Astrakan Cafe

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg