Alles direct uit voorraad leverbaar
Detail artikel

STRING QUARTETS 1 & 2 / SONATA FOR TWO VIOLINS

PAVEL HAAS QUARTET

Componist: Prokofiev

CD   1 disc(s)   06-01-2010
Kamermuziek / Chamber Music

Verwachte levertijd (in NL): 1 - 3 werkdagen

€ 20.95 Stock: 2 ex. (OP=OP)
Staat: Nieuw
Extra info: .. Quartets 1/2
Maatschappij: Outhere
Label: Supraphon
Barcode: 0099925395728
Suffix - prefix: 39572 SU
Taal: XX

Pavel Haas Quartet

Echte edelstenen

Pure muzikaliteit en jeugdige energie zijn de kenmerken van het Pavel Haas Quartet. De zelden uitgevoerde kamermuziek meesterwerken van Sergei Prokofiev profiteren hiervan. Ze zijn onderhevig aan de invloeden van Beethoven, Bartok en volksmuziek uit de Kaukasus. In combinatie met Prokofieffs lyriek en inkleuring: echte juweeltjes!

Het Pavel Haas Quartet, een van de allerbeste kamermuziekensembles van dit moment, verdiende voor hun eerste twee cd's (Janacek, Pavel Haas) talrijke prestigieuze onderscheidingen (Classic FM Gramophone Award, BBC Music Magazine Award, Cannes MIDEM Classical Award, enz.). Met de Prokofiev-stukken op dit album begeeft het kwartet zich voor het eerst op het terrein van het Russische (of, zo u wilt, internationale) repertoire. Prokofiev stortte zich in 1930 tijdens zijn eerste verblijf in Amerika op het schrijven van zijn eerste kwartet op basis van een opdracht van de Library of Congress in Washington DC. Het "klassiek" klinkende werk mengt de gemakkelijk te onderscheiden inspiratie van Beethovens kwartetten met de typisch Prokofjeviaanse pikantheid en lyriek. Het duet, geschreven in Parijs, is een onopvallend maar meesterlijk kleinschalig kunstwerk en behoort naast Bartoks 44 vioolduetten tot de belangrijkste opusen van dit genre. Het tweede kwartet ontstond in 1941 in de Kaukasus, waar de Sovjet-regering de artistieke elites en hun gezinnen had ondergebracht om hen te beschermen tegen de nazi-aanval. Hier stuitte Prokofiev op onaangeroerd volksmateriaal dat hij gevoelig, nederig en met de juiste graad van artistieke stilering in het "Kabardische" kwartet verwerkte. Hun pure muzikaliteit en woeste jeugdige energie maken het Pavel Haas Kwartet tot een ideale vertolker van deze juweeltjes uit Prokofjevs kameroeuvre.
Beoordelingen

Prokofiev:
 String Quartet No. 1 in B minor, Op. 50
 Sonata for Two Violins in C Major, Op. 56
 String Quartet No. 2 in F major, Op. 92

"Prokofiev's Second Quartet is one of the most immediately attractive quartets in the repertoire. In the wondrous Adagio the cello line rises high, ghostly melodic statements in octaves can expose the smallest tuning difficulties and pizzicati needs must sparkle like ice. The young players pass every test before dispatching the inventive finale with equal aplomb... The strenuously wrought First Quartet comes off just as well. The concluding Andante... is rarely tackled with the passion you find here. Of the small clutch of "classic" performances of the component pieces, none is more usefully programmed than the present disc, nor so naturally recorded. Why hesitate?"
Gramophone Magazine - March 2010

"There is a fairly high level of intensity in these Prokofiev works for the young Czech players to meet, and they rise vividly to the challenge...it's probably right that [they] feel its ebb and flow with passionate engagement."
BBC Music Magazine - April 2010 *****

"Slechts twee strijkkwartetten heeft Sergei Prokofjev geschreven, en ze zijn zeer verschillend. Het Eerste uit 1931, gecomponeerd tijdens een tournee door Amerika in opdracht van de Library of Congress uit Washington, is een robuust, soms licht dissonant werk dat nog enigszins aanleunt tegen zijn woeste balletten uit het Parijs van de jaren twintig. Het Tweede kwartet ontstond tien jaar later. Prokofjev was voorgoed teruggekeerd in de Sovjet-Unie en werd min of meer gedwongen wat gematigder te componeren. Hij verwerkte hierin ingenieus en vol humor de charmante Kabardische volksmuziek. Het Tsjechische Pavel Haas Kwartet speelt deze werken (aangevuld met de Sonate voor twee violen) op formidabele wijze. De twee dames (viool) en twee heren (altviool en cello) hebben een haarfijn gevoel voor spanning en ontspanning, voor het heftige en het lyrische, voor de lijnen in Prokofjevs muziek. Er klinkt speelsheid en lichtvoetigheid in het energieke begin van het Eerste kwartet en warmte en melancholie in het lyrische thema van de altviool dat hierop volgt. Het Tweede kwartet is verrukkelijk in zijn frisheid van thema’s (zoals een prachtige volksmelodie halverwege het langzame deel) en in de heerlijke manier waarop het kwartet met zijn spelplezier deze muziek tot leven brengt."
Doron Nagan - Klassieke Zaken Magazine

"Het Pavel Haas Kwartet speelt zijn Prokofiev bijna nog brozer dan hij al is. Een tekortkoming? Helemaal niet, want je hoeft deze muziek geen infusen te geven die een gestage stroom van bloed bevorderen. Daarom kunnen de tempi variëren en blijft het ritmische oppervlak altijd ruw. De twee vioolspelende dames van het kwartet vullen elkaar in de sonate prachtig aan. Alleen al het tweede stuk levert voldoende bewijs van hun speel- en vormgevende kwaliteiten."
FonoForum 04-2010

 

Bezoek onze winkel in Driebergen-Rijsenburg